fredag 17 oktober 2008

Virkade vantarGarn: Peer Gynt, tre nystan av grundfärgen och ett nystan vitt.
Virknål nr 3 ½ mm

Vantarna är i damstorlek och virkas i fasta maskor med nedtag i bakre maskbågen

Virka en luftmaskkedja med 50 maskor, sätt ihop kedjan till en ring med en smygmaska. Se till att uppläggningsvarvet inte är vridet.
Virka 50 fasta maskor i bakre maskbågen. Låt varven gå i spiral genom att inte avsluta varvet utan bara fortsätt virka runt, runt.

Virka 10 varv.

På nästa varv virkas 8 maskor, virka ihop nionde och tionde maskan till en maska och fortsätt så varvet runt. Varvet får då 45 maskor.

Nästa varv virkas 7 maskor och den åttonde och nionde maskan virkas ihop till en maska. Varvet har nu minskat ytterligare fem maskor = 40 m.

Virka 3 varv.

På nästa varv ökas. Virka 7 maskor, virka två maskor i nästa maska, upprepa. Varvet har åter 45 maskor.

Fortsätt virka runt så att vanten får 20 varv från uppläggnings-kanten. Nu ska vanten få ett hål för tummen. Virka tills det är 10 maskor kvar på varvet. Hoppa över dessa tio maskor och virka en luftmaskkedja med 8 maskor. Fortsätt virka varvet runt på de 43 maskor som varvet nu har. Genom att på detta sätt låta vanten vara lite större upp till tummen så får tummens muskel bättre plats och vanten passar därför handen bättre.

När vanten är 36 varv från uppläggningen så minskas i toppen. Tänk att vantens 43 maskor delas upp i 22 maskor på utsidan av handen och 21 maskor på insidan. Virka ihop 2 maskor, virka 18 maskor, virka ihop 2 maskor två gånger efter varandra, virka 17 maskor, virka ihop 2 maskor.

Virka ett varv utan minskningar.

På nästa varv minskas igen, men bara en minskning över de förra två minskningarna i var sida.

Virka ett varv utan minskningar.

Fortsätt så här och minska en maska i var sida vartannat varv tills det är 33 maskor på varvet. Då slutar man att göra ett varv utan minskningar mellan minskningsvarven och minskningarna görs i stället så här:
Virka 4 maskor, virka ihop 2, upprepa hela varvet.
Virka 3 maskor, virka ihop 2, upprepa hela varvet.
Virka 2 maskor, virka ihop 2, upprepa hela varvet.
Virka 1 maska, virka ihop 2, upprepa hela varvet.
Virka ihop 2 maskor, upprepa tills det inte går längre. Drag garnet igenom maskan och fäst.

Tummen:Börja virka i överkanten av hålet, på mitten av den sträckan. Gör först ett par smygmaskor och därefter fasta maskor i bakre maskbågen. I sidorna på tummen gör man några maskor djupare i virkningen så att det blir snyggt och inte bildas hål. Ca 22 – 23 maskor virkas runt tummen.
Virka 10 varv.
Virka 4 maskor, virka ihop 2, upprepa.
Virka ett varv utan minskningar.
Virka 2 maskor, virka ihop 2, upprepa.
Virka ett varv utan minskningar.
Virka ihop 2 hela varvet tills det inte går längre, tag av garnet och fäst tråden.

Uddkant:
Tag vitt garn och virka en fast maska i vantens kant, virka 3 luftmaskor, virka en fast maska i första luftmaskan av de tre, hoppa över en maska i vanten och tag ner i nästa och upprepa med en fast maska där, 3 luftmaskor och så vidare.

Virka en vante till men gör då hålet för tummen i början av varvet.

Fäst trådar och tvätta vanten då blir den mjukare och lite tätare.

Inga kommentarer: